RVS - INOX - ROESTVAST STAAL - ROESTVRIJ STAAL - VERNIKKELDE KRANEN

De RVS kranengroothandel is hoofdleverancier van het merk Sento Stainless en BELDEAUX en is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen van RVS Keuken- en Badkamerkranen.

Wat is RVS nu eigenlijk?

Wat is nu de juiste naam voor RVS, INOX, roestvast staal , roestvrij staal, vernikkelde kranen? Veelal wordt het in de ‘volksmond’ roestvrij staal genoemd, eigenlijk is dit een foutieve naam, maar waarom?

RVS materiaal RVS304 of RVS316Roestvast staal is een ijzerlegering met chroom en nikkel dat een zekere vastheid geniet tegen corrosie (roestvorming), mits men aan de voorwaarden voldoet. Daarom mag men dergelijke legeringen ook geen roestvrij staal noemen, want dat is in principe alleen voorbehouden aan edele metalen zoals goud, zilver en platina.

Dat roestvast staal zich zo edel gedraagt, komt door een uiterst dunne passieve chroomoxidehuid (beschermlaag) die zich zo fantastisch edel opstelt in een waterig milieu.

Is deze beschermlaag echter niet aanwezig dan is het rvs aan roestvorming onderworpen. Daarom dient men deze beschermlaag goed te verzorgen en dan kan roestvast staal zelfs probleemloos een mensenleven mee. Met andere woorden: roestvast staal is absoluut geen onderhoudsvrij materiaal. Men mag overigens wel stellen dat het onderhoudsarm is.

Wat zijn de voordelen van RVS:
- RVS staat voor Roest Vast Staal en zal bij de juiste behandeling niet roesten.
- RVS is loodvrij en draagt bij aan de bescherming van de gezondheid
- Roestvast staal heeft een zeer lange levensduur.
- RVS kranen worden vervaardigd in een productieproces dat een stuk milieuvriendelijker is dan het productieproces van een messing kraan.
- RVS kranen hebben een prachtige, chique uitstraling

RVS, INOX en Roestvast staal zijn dus de juiste namen. Roestvast staal is een onjuiste benaming en veel gebruikt in de volksmond. Vernikkelde kranen zijn messing kranen die een laagje hebben gekregen dat er uitziet als RVS, maar de kraan is dus van Messing en niet van RVS en heeft dus ook niet de eigenschappen van RVS.

Wat is het verschil RVS304 en RVS316 ?

RVS304

RVS304 bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel en heeft een goede corrosiebestendigheid. Daarnaast is dit materiaal goed vervormbaar en lasbaar. RVS304 komt het meest voor en wordt veel gebruik in en om het huis, waar het RVS niet kan worden aangetast door zouten of zuren.

RVS316

RVS316 bestaat uit 16% chroom en 10% nikkel, aangevuld met 2% molybdeen. Door zijn hogere nikkelpercentage en de toevoeging van 2% molybdeen is het beter bestand tegen chloriden en corrosie.
RVS316 is door zijn samenstelling beter bestand tegen corrosie dan RVS304 en is hierdoor geschikt voor gebruik waar sprake is van intensieve invloeden van buitenaf.
Hierdoor wordt RVS316 vaak aangeraden voor buitentoepassingen, vooral als hier sprake is van intensieve milieufactoren.

Wanneer kiest u voor RVS304 of RVS316?

Bij het maken van een keuze tussen RVS304 en RVS316 is voornamelijk de corrosie(roest)bestendigheid van deze materialen van belang. Kijk goed in welke omgeving het RVS geplaatst wordt. Komt RVS direct in aanraking met zouten of zuren, dan adviseren wij zeker gebruik te maken van RVS316. Dit kan zijn in de botenbouw, huizen aan de kust, buiten, bij zwembaden maar ook binnenshuis waarbij het RVS veel in contact komt met vuil, zouten en zuren etc.

Een veel voorkomend probleem is de kalkaanslag in badkamers, waardoor er tijdens het schoonmaken met aggressievere schoonmaakmiddelen wordt gewerkt. Hierdoor komt het RVS toch in aanraking met chlorides en andere agressieve schoonmaakmiddelen, waardoor de keuze voor RVS316 op zijn plaats is.

RVS reinigen / schoonmaken

Is RVS nu onderhoudsarm of onderhoudsvrij, wel of niet RVS reinigen?

RVS is een prachtig product met een legio aan mooie eigenschappen. Eén daarvan is dat RVS niet roest, mits we RVS reinigen en regelmatig onderhouden.

RVS staat voor Roestvast staal en is een ijzerlegering met chroom en nikkel dat een zekere vastheid geniet tegen corrosie (roestvorming), mits men aan de voorwaarden voldoet. Dat roestvast staal zich zo edel gedraagt, komt door een uiterst dunne passieve chroomoxidehuid (beschermlaag) die zich zo fantastisch edel opstelt in een waterig milieu.
Is deze beschermlaag echter niet aanwezig doordat het RVS beschadigd is en/of aangetast door agressieve schoonmaakmiddelen, dan is het RVS aan roestvorming onderworpen. Daarom dient men deze beschermlaag van RVS goed te reinigen en te onderhouden, dan kan roestvast staal zelfs probleemloos een mensenleven mee.

Met andere woorden: roestvast staal is absoluut geen onderhoudsvrij materiaal. Men mag overigens wel stellen dat het onderhoudsarm is.

Onderhoud van RVS producten

Wanneer men het RVS niet goed onderhoud en niet regelmatig schoonmaakt, zal er vuilafzetting op het RVS ontstaan. Dit is zonde, want chlorides kunnen de beschermlaag aantasten en metaalzouten vormen, met als gevolg dat er op RVS alsnog corrosie (roestvorming) optreedt. Daarom is onderhoud van RVS producten zo belangrijk.

Met goed en regelmatig onderhoud van RVS producten zorgt u ervoor dat het vuil op het RVS wordt verwijderd en de beschermlaag van het RVS in tact blijft.

Schoonmaken RVS producten

Voor het dagelijks schoonmaken van de RVS producten is een doekje met heet water voldoende. Maak het RVS schoon met deze natte, warme doek en droog het na met een droge doek. U zult zien dat het RVS er weer prachtig uitziet.

Wilt u het RVS reinigen, omdat er vuil of aanslag op uw kraan zit, dan is het van groot belang te reinigen met speciaal daarvoor bedoelde RVS reiniging producten. Er zijn verschillende goede RVS onderhoudsproducten verkrijgbaar, zoals de RVS reinigingset van Beldeaux:

Deze RVS reinigingset bestaat uit:

- 1 Flacon van 100ml reiniger voor dagelijks onderhoud: Belcare
Dit is een schoonmaakproduct voor het dagelijks onderhoud, waarbij een beschermendlaagje op nanoschaal wordt aangebracht.

- 1 Flacon van 100ml vuil/roestverwijderaar voor het verwijderen van hardnekkige vlekken en/of roest: Belbrush.
Oxiden worden grondig verwijderd en er wordt een beschermend laagje op nanoschaal aangebracht. Indien RVS toch wordt aangetast door chlorides, dan kunnen kleine roestplekjes verwijderd worden met deze RVS vuil en roestverwijderaar.

- latex handschoenen voor de bescherming van uw handen

- zachte microvezel doek

!! Spoel het RVS altijd goed na met koud water !!

Gebruik nooit agressieve (schoonmaak)middelen zoals bijvoorbeeld chloor, cementsluierverwijderaar etc. Deze tasten de beschermlaag van het RVS aan, waardoor uiteindelijk roestvorming kan ontstaan. Mochten deze schoonmaakmiddelen toch met het RVS in contact komen, zorgt u er dan voor dat u het goed afspoelt, zodat deze schoonmaakmiddelen niet op het RVS achterblijven en de beschermlaag kan aantasten.

Om de juiste balans te vinden en optimaal te kunnen profiteren en genieten van de prachtige RVS kranen dient men het RVS goed te onderhouden! Met goed onderhoud kan RVS zeker een mensenleven mee.

RVS Zeepdispensers alleen geschikt voor PH-neutrale zeep:

De RVS zeepdispensers zijn alleen geschikt voor PH-neutrale zeep.
Wordt er andere zeep gebruikt, dan tast deze de oxidatielaag (beschermlaag) aan, waardoor het product alsnog gaat roesten.

Het oppervlak van roestvast staal oxideert (reageert op zuurstof en/of op water) en veroorzaakt een oxidatielaag (beschermfilmpje).
Deze film isoleert de staal van de zuurstof, waardoor het staal niet oxideert (roest).